Poziția Asociatiei Auditorilor Energetici fata de Hotararea nr. 335/2010 a UNNPR

AAEC nu considera ca UNNPR poate obstructiona aplicarea unei legi care transpune o directiva europeana, pentru ca nu este vorba doar de interesul individual al cetateanului (client in cazul unei tranzactii imobiliare), ci de un interes colectiv derivat din necesitatea protejarii mediului si a resurselor limitate de combustibil fosil. Certificatul de performanta energetica solicitat in cazul tranzactiilor imobiliare este unul din instrumentele impuse de legislatia europeana si nationala tocmai pentru a motiva actiuni in scopul realizarii acestui deziderat colectiv.

Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri, asociatie profesionala menita sa promoveze calitatea utilizarii energiei in cladiri, protejand astfel mediul inconjurator si reducand costurile pentru energie ale populatiei, sustine necesitatea informarii corecte a utilizatorilor de cladiri prin eliberarea documentului numit Certificatul de Performanta Energetica (CPE) al Cladirii. 

In acest context, AAEC isi exprima profunda ingrijorare fata de pozitia Uniunii Notarilor Publici din Romania, care a decis prin Hotararea nr. 335/17.12.2010 sa ignore legislatia nationala si, o data cu ea, Directiva Europeana 2002/91/EC pe care aceasta o transpune.

Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor prevede la art.13 alin. (2): „Certificatul este eliberat proprietarului, iar proprietarul îl pune, după caz, la dispoziţie potenţialului cumpărător sau chiriaş.”

Norma metodologică privind performanţa energetică a clădirilor (ORDIN comun MDLP, MEF - MIRA nr.691/1459/288/2007) detaliază la art 12 alin.(2): “Pentru categoriile de clădiri care se vând sau se închiriază, certificatul se elaborează prin grija proprietarului şi se prezintă la încheierea contractului de vânzare-cumpărare, respectiv a contractului de închiriere.”

Hotararea nr. 335 art. 2 alin (2) a UNNPR vine in contradictie cu legislatia mentionata prin aceea ca recomanda autentificarea contractului de tranzactionare imobiliara fara solicitarea Certificatului de Performata Energetica a imobilului care constituie obiectul tranzactiei, daca: „Cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor, asumandu-si orice raspundere cu  privire la efectele prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii".

Astfel incat, cei care solicita onorarii importante tocmai pentru asigurarea legalitatii dosarului de tranzactionare, ofera solutii care instiga la comiterea unei ilegalitati, sfidand legile in vigoare. Inseamna ca, daca exista o intelegere intre parti, dupa opinia UNNPR, orice lege poate fi incalcata.

Reamintim ca tot UNNPR a fost cauza amanarii obligativitatii certificatelor de performanta energetica in luna decembrie 2009, conducand la amanarea cu un an, pana la 1 ianuarie 2011, a acestei prevederi europene pe motiv ca nu sunt suficienti auditori. In decursul anului 2010 s-au facut eforturi semnificative pentru dublarea numarului de auditori energetici atestati si a validarii de programe comerciale care sa scurteze durata eliberarii certificatelor energetice. Sfidand toate aceste eforturi, UNNPR recomanda ignorarea prevederilor legale pentru ca, spun unii avocati, nu exista prevazute sanctiuni pentru neaplicarea legii.

Cu alte cuvinte, fara amenintarea aplicarii unei sanctiuni, in conceptia notarilor, legea nu trebuie aplicata. Punctul lor de vedere a fost preluat in mod cu totul superficial de o serie de elemente Mass-media, inducand cetatenilor o mare confuzie intre anunturi de genul „obligativitatea certificatului energetic la vanzari si inchirieri” si „cum poti scapa de obligativitatea emiterii acestui document”.

UNNPR aduce argumente suplimentare nefondate, de tipul: insuficienti auditori, scumpirea locuintelor cu certificat etc. Auditori atestati sunt suficienti, ei putand colabora cu o serie de alti cetateni, dupa modelul birourilor notariale. Cati notari sunt intr-un birou notarial? si cati in tara? Certificatul de performanta energetica vine in sprijinul cumparatorului in primul rand, dar si al vanzatorului daca acesta a facut investitii pentru eficienta energetica. Informatia este folosita la evaluarea financiara a imobilului dupa cum au clientii prioritatile.

Lipsa sanctiunilor intr-o lege care vizeaza interesul colectiv nu poate fi invocata de catre Codul civil in interpretarea textului legii. Tranzactiile incheiate fara CPE la dosar risca nulitatea absoluta!

Se comenteaza in mass-media asupra interesului pe care il au auditorii energetici atestati sa "infloreasca" prin veniturile obtinute: adica 100-300 Euro pentru, sa spunem 10-20 ore afectate unui CPE. Cum se compara aceasta valoare cu costul anual al utilitatilor si mai ales cu costul notarial al unei tranzactii??

Al cui este interesul ocolirii legii? In fapt, al nimanui!
(preluare de pe site-ul roren.ro, autor prof. dr. ing. Emilia-Cerna Mladin)



Leave a Reply.

    Octavian Bologa

    Auditor energetic pentru clădiri și instalații
    Coordonator echipa
             C-AUDIT
    zona de acoperire:
    Galati-Brăila-Vrancea-
    Buzău-Vaslui-Tulcea
    Avem reprezentanți în majoritatea orașelor din țară

    Arhivă

    March 2013
    February 2013

    Categorii

    All